A 21. században kis túlzással minden az evés körül forog. Diétás menük, szuperfoodok, csalónapok, egészségtudatos nasik és egyéb gasztro-nyalánkságok között éljük a mindennapjainkat. Az evés szeretete persze nem újkeletű dolog, nem csoda, hogy imádott festőinknek is megvoltak a maguk kedvencei. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy mi mindent majszolt Picasso, O’Keeffe vagy éppen Andy Warhol alkotás közben?
Ha Te is az a típus vagy, aki menten megéhezik, ha finomságokról olvas, azt javasoljuk, készíts magad mellé egy kis nassolnivalót. Vagy legalább egy jó kávét!
Pablo Picasso ecsetvonásait a mediterrán diéta mozgatta
A kubizmus egyik legkiemelkedőbb figurája, Pablo Picasso híresen farkasétvágyú volt. Ennek ellenére olyan erősen buzgólkodott benne az egészségtudatosság - pontosabban az attól való félelem, hogy az egészsége cserbenhagyja - hogy meglehetősen szigorú szabályok szerint étkezett. Alapvetően a mediterrán diéta irányelveit követte, vagyis főként halat, zöldségeket és szőlőt evett. No és rizspudingot, mert azért desszert nélkül nem élet az élet! A poharába pedig többnyire vizet vagy tejet töltött.
Picasso megszállott fókuszáltsággal festett, nem csoda, hogy az evésnek is megadta a módját. Kissé talán túlságosan is. És bár az állkapcsának ütemes őrlését ritkán szakította meg a közléskényszere, barátai rendszeresen meghívták vacsorákra. Lehet, hogy nem volt izgalmas társaság, de azért tedd a szívedre a kezed: te sem hagynál ki egy vacsit a mesterrel, nem igaz?!
Georgia O’Keeffe és az ő kreatív ételcsodái
Georgia O’Keeffe nem csak az ecsetek birodalmában volt istennő, hanem a konyhában is.
Barátai és szerelmei is ódákat zengtek a főzőtudományról, Férje, Alfred Stieglitz még azt is felvetette, hogy mi lenne, ha saját éttermet nyitna.
És hogy mi minden került O’Keeffe tányérjára? Csupa-csupa egészséges finomság: elsősorban zöldségek, teljes értékű gabonák, különféle magvak, sörélesztő pehely és házi joghurt. Az étrendjét elnézve bármelyik mai dietetikus kalapot emelne előtte!
Nagy valószínűséggel ennek az étrendnek is köszönhető, hogy O’Keeffe 98 évet élt! Ha neki bejött a sok zöldség- és a gyümölcsturmix, Te is csak jól járhatsz velük!
Andy Warhol: a Pop Art fenegyereke nem véletlenül festett konzerveket
Andy Warhol. A hidrogénszőke Pop Art guru egyedülálló perspektívából örökítette meg a számára oly’ kedves Campbell konzervdobozokat. A tartós és ebből fakadóan tápanyag szempontjából kevésbé aranyérmes élelmiszerek ugyanis a táplálkozásában is kulcsszerepet játszottak. Saját bevallása szerint próbálkozott ugyan azzal, hogy fehérjében dús ételekkel lepje meg a tányérját, de ezt a fajta “egészségesebb” diétát mindig holnap kezdte.
Helyette cukrot kívánt cukorral, és az egyik kedvenc étke Jóbarátok-Joey módra a szendvics, egész pontosan a csokis szendvics volt. Bizony: csokoládé két szelet fehér kenyér közé passzírozva....elgondolkodtató!
A Pop Art ünnepelt alkotójaként persze Warhol is gyakori vacsoravendég volt New York legmenőbb éttermeinek, ennek ellenére ő a különféle automatákból rendelt kajákra esküdött. Amiket legszívesebben a TV előtt fogyasztott el. Akárcsak többségünk egy ködös-esős őszi-téli estén...