Amikor ránézel egy bazsalygó retekre, egy pöffeszkedő karalábéra vagy bármilyen más zöldségre és gyümölcsre, jó eséllyel receptek pörögnek a fejedben. Vagy kalóriák. Vagy az, hogy mennyire egészséges az adott vitaminbomba. De semmiképp sem az alkotás, igaz?
Nos, a japánok egy kicsit másként gondolkodnak. Ők, ha úgy tetszik, üres vászonként tekintenek a parádézó primőrökre. Olyannyira, hogy a kultúrájukban külön szó is van a zöldség- és gyümölcsfaragás művészetére, ez a mukimono. Egyébként is szeretik az esztétikumot keresni a dolgokban, gondoljunk csak az ikebana, vagyis a virágkötészet tudományára. Vagy ott van a hanakotaba, ami pedig a virágok nyelvének tudománya.
Tik-tak! Az ehető alkotásokkal nem lehet pepecselni
Képzeld el, hogy nekiállsz pingvint farigcsálni egy almából. Oké, ez nem túl életszerű, de elképzelni el tudod. Előkészítetted a kis szikét, a nagy hámozót és minden egyéb olyan eszközt, amelyek segítségével élethű lesz majd az alkotásod. Aztán munkához látsz. Csakhogy az alma húsát cseppet sem érdekli az akkurátusságod, és pikk-pakk megbarnul a levegőn. Az eredmény? Egy félkész pingvin, aki úgy néz ki, mintha megmártózott volna egy vödör kakaóban... Nem túl étvágygerjesztő!
Aki tehát a mukimono művészetét gyakorolja, annak villámgyorsan kell dolgoznia, másként az eredmény távolról sem lesz ínycsiklandó. Oké, talán nagyon-nagyon távolról…
Gaku, az alkotómester
Egy Gaku nevű japán művész mesteri szinten bánik a szikével. Ráadásul olyan sebesen szaggatja a gyümölcs-és zöldségszilánkokat, hogy mindössze néhány percre van szüksége ahhoz, hogy elkészüljön egy-egy alkotással.
Az esetek többségében hagyományos japán motívumokat használ díszítésnek, de - vélhetően, amikor több ideje van - állatokat és egyéb izgalmas formákat is a zamatos rostok közé varázsol.
Mutatunk néhány képet a mester remekműveiről, hátha Te is kedvet kapsz cikornyás cukkinit kreálni!
Vajon egy 1-10-es skálán mennyire fájna kínhalálra ítélni ezt a banánt egy turmixgépben?!
Ez meg egy egészen szellemes alkotás, nem igaz? Vagy Ő egy Michelin baba? Hmm...
Nem akarjuk azt mondani, hogy ez az egyik legjobb dolog, ami egy brokkolival történhet, de lássuk be, a diétázók és testépítők aranyérmes zöldsége sokkal vonzóbb így, mint szürkésfonnyadtra párolva egy adag natúr rizs mellett….
És végül íme egy HALlatlanul kreatív remekmű. Mondjuk, lehetne egy kicsit vidámabb az ábrázata, ha már Ő az első pikkelyes, akinek nem kell vízben lenni ahhoz, hogy éljen!
Ha a képek látványa fellelkesített, és minden vágyad szikét ragadni, akkor azt javasoljuk, hogy hallgass Gaku tanácsára, és banánon gyakorolj! Ez a gyümölcs viszonylag olcsó, és mivel puha a húsa, nem kell attól tartani, hogy a vésés közben megjelenő verejtékcseppek elrontják az alkotás idilli flow élményét!
Persze kizárólag akkor legyél a zöldségek és gyümölcsök Michelangelója, ha van szíved bekebelezni az elkészült alkotásokat, Gaku is ezt (t)eszi!